Om ledarskap

06.01.2020 10:09

Bokens delar är skrivna av flera olika författare och bygger på 10 publicerade artiklar i Harvard Business Review. Första delen är av J. P. Kotter och handlar om skillnaden mellan ledarskap och chefskap. I begreppen hamnar motivation och vision på ledarskapsidan medan organisation och planering hamnar på chefsidan.

I andra avsnittet i boken menar Daniel Goleman att en av de allra viktigaste ledaregenskaperna är emotionell intelligens. I EQ räknas in självkännedom, självkontroll, motivation, empati och social förmåga. Finnas det en kritisk massa av EQ-färdigheter bland de högre cheferna ökar det prestationerna i organisationerna med 20%.

I ett par av delarna som är med förekommer hänvisningar till Jan Carlzon och SAS. Jans ledarskapsfilosofi lyfts fram i både avsnitt ”Ledarskap i arbete” och ”Vad ledare egentligen gör”. Fokus ligger på att delegera ansvar och befogenheter samt att fokusera på en tydlig strategi.

I avsnittet "Varför skulle någon vilja ledas av dig" handlar det om "autentiskt ledarskap" där en viktig del är att inte försöka vara perfekt (ingen är det ändå). Att visa vissa delar av sina svagheter gör det lättare att bygga förtroende.

Jag har valt ut ett citat från avsnitt "Varför skulle någon vilja ledas av dig":

"Ingen vill jobba med en perfekt ledare, eftersom en sådan inte tycks behöva någon hjälp."

Nivå 5-ledarskap var ett avsnitt som jag tyckte var extra intressant. För att nå nivå 5 krävs ödmjukhet och vilja. Just ödmjukhet är en egenskap som kanske inte alltid premieras när det gäller val till ledarskapsposter. Det är enkelt att välja en självsäker ledare som pratar i jagform. Om man långsiktigt vill bygga ett hållbart ledarskap krävs ödmjukhet.

De sista avsnitten handlar om "autentiskt ledarskap" och "ofullständiga ledare" där en viktig del är att bygga långsiktigt hållbara relationer. Delvis för att kompensera för sina svagheter men även för att skapa kontakter som kan ge andra perspektiv. En bred bild är oftast en förutsättning för att kunna fatta bra beslut.

Boken tar upp många intressanta och bra aspekter att fundera över i sitt sätt att leda så boken kan jag varmt rekommendera. Den är skriven av Deborah Ancona, Warren G. Bennis, Jim Collins, Peter F. Drucker, Bill George, Robert Goffee, Daniel Goleman, Ronald A. Heifetz, Gareth Jones, John P. Kotter, Donald L. Laurie, Thomas W. Malone, Diana Mayer, Andrew N. McLean, Wanda J. Orlikowski, David Rooke, Peter M. Senge, Peter Sims, Robert J. Thomas och William R. Torbert samt heter Harvard Business Review: Om ledarskap.
Utgiven av Roos & Tegner 2019, ISBN 9789188743411.

Nedan redovisas förlagets beskrivning.

”Det bästa från Harvard Business Review

Harvard Business Review är världens mest inflytelserika tidskrift inom management. Den vänder sig till beslutsfattare över hela världen och ges ut av Harvard University i Boston.

I den här boken har de samlat de tio mest betydelsefulla artiklarna om ledarskap, skrivna av ledande och hyllade experter och forskare som Daniel Goleman, John P. Kotter, Peter F. Drucker, Jim Collins och Peter M. Senge.

OM LEDARSKAP ger chefer kunskap och inspiration att reflektera över och förfina sitt ledarskap via banbrytande artiklar som Varför skulle någon vilja ledas av dig? och Vad kännetecknar en effektiv ledare? De tio artiklarna utgör bland det absolut bästa som skrivits i ämnet. Tidlösa insikter för alla chefer.

 

Boken kan köpas av Bokus och Adlibris.