Riv pyramiderna!

15.08.2016 21:09

Spontant kan man undra om en bok som kom ut första gången 1985 kan ge något för chefer och ledare idag. Men trots att boken är gammal är många av frågorna i högsta grad aktuella. Mycket av det som Jan Carlzon använt som ledarskapsmetod kan man idag hitta i ledarskapsforskningen. Att delegera ansvar och befogenheter till de som är längst ner i pyramiden ger motiverade medarbetare och motiverade medarbetare ger bra resultat. (För att medarbetarna skulle kunna ta ansvar fick de även utbildning.) Jan var tidig med att förstå att man som chef i toppen på pyramiden inte är den som har bäst kunskaper om problem och möjligheter längst ner i pyramiden.

Att prioritera det strategiska arbetet och sedan även se till att förankra samt nå ut med budskapet är inte ett helt ovanligt att man misslyckas med i organisationer. I denna bok beskriver Jan Carlzon hur de lyckades med det strategiska arbetet, men även varför han inte lyckades med alla delar. Att även beskriva vad han misslyckas med visar att han själv hade kommit långt med sitt ledarskap. Att gör fel är mänskligt och alla gör fel ibland, "den enda sättet att inte göra fel är att inte göra något". (Dock skall tilläggas att inte göra något kan i sig vara fel".)

Jan var samtidigt tidig med sin kundfokus, att anpassa verksamhet och organisation efter marknaden är idag lite mer vanligt, men när Jan blev VD på SAS var det inte lika vanligt. Det är trots tidsaspekten intressant att se vad det var man valde ut att fokusera på och även intressant att läsa om varför.

Jag valde ut ett citat som Jan är känd för:

"En person som inte får information kan inte ta ansvar. En person som får information kan inte låta bli att ta ansvar.”

Boken kan jag mycket varmt rekommendera till alla som är intresserade av ledarskap. Den är skriven av Jan Carlzon (i samarbete med Tomas Lagerström) samt heter ”Riv pyramiderna! : en bok om den nya människan, chefen och ledaren”. Utgiven av Natur & kultur 2008, ISBN: 9789127117594. (Tidigare utgiven av Bonniers förlag 1985.)

Nedan redovisas författarens och förlagets beskrivning.

"Riv pyramiderna! är en klassiker när det gäller strategiskt ledarskap, författad av en av svenskt näringslivs mest karismatiska gestalter. Detta är en medryckande och engagerande text som har fångat läsare över hela världen. Boken kommer nu ut i en reviderad utgåva med ett nyskrivet efterord av författaren.

Jan Carlzon skapade som rekordung VD för Linjeflyg och SAS rubriker och rörde om ordentligt i den svenska företagsvärlden. Hans ledningsfilosofi satte kunden i centrum och betonade delaktighet och information som en väg till lönsamhet och vinst.

Att ta vara på medarbetarnas erfarenheter, bryta otympliga hierarkiska strukturer och ha tydliga strategiska mål Jan Carlzons råd är lika giltiga idag som när boken utkom för första gången på 1980-talet."

Bra länkar om boken

https://www.svd.se/carlzons-pyramider-star-sig-an

https://chef.se/jan-carlzon-forandrade-allt/

 

Boken kan köpas av Bokus, Adlibris och CDON.