To team or not to team

01.10.2016 18:43

Boken har siktat in sig på att enbart ta med delar som det finns väl underbyggd forskning kring.

Som först del bör man alltid fundera över när det är lämpligt med team. Det är inte alltid det blir ett bättre resultat bara för att man skapar ett team.

Beroende på vad det är för typ av grupper man undersökt kan man ibland få resultat som är tvärt i mot en annan forskning.  Vissa delar påverkar i samma riktning i alla typer av team medan andra delar kan får resultat i motsatt riktning beroende på typ av team. Exempelvis homogen eller inte homogen grupp kan slå i båda riktningarna beroende på vilken typ av grupp det handlar om.

Tre avsnitt handlar om IPO-modellen, (Input, Process och Output) utifrån teamperspektiv.
En av faktorerna som lyfts fram här när det gäller team resultat är team medlemmarnas generell mental förmåga. Faktorn är viktig oavsett om det är individuellt arbete eller arbete i grupp.

Motivation är alltid en intressant del av ledarskap och gruppdynamik. Nedan är en kort sammanfattning av de viktigaste faktorerna för medlemmar i team. (Motsvarande bild finns i boken).

Två avsnitt handlar om att leda team och här är det uppdelat efter vilken fas (övergångs- och aktionsfas) det handlar om. Rollen som ledare skiljer sig lite beroende på vilken fas man är i.

Jag har valt ut ett citat från avsnitt "Att leda team II":

”Att tvingas att arbeta mot mål med undermåliga resurser  är ett synnerligen effektivt (dess värre inte helt ovanligt) sätt att slå motivationen hos teamets medlemmar i sank”.

Sist i boken finns ett avsnitt om teamutveckling och där finns lite tips om vad man kan arbeta med och hur, för att förbättra teams processer.

Jag kan varmt rekommendera alla som är intresserade av teamutveckling att läsa boken ""To team or not to team" av Stefan Söderfjäll.
Utgiven av Vulkan 2016, ISBN: 9789163907074.

Nedan redovisas författarens och förlagets beskrivning.

"Teambaserat arbete har blivit alltmer förekommande i moderna organisationer. I denna bok presenteras vad team är och gör och förutsättningar för effektivt teamarbete.

Syftet med denna bok är att fylla en lucka. Det har skrivits en hel del böcker om team och teamutveckling, men det råder en brist på böcker som så tydligt tar utgångspunkt i forskning som denna bok gör. Boken är inte att betrakta som en kokbok i teamarbete innehållandes detaljerade recept på hur man ska gå tillväga. Den ska snarare ses som en beskrivning av forskningsbaserade principer och modeller för effektivt teamarbete som det står läsaren fritt att tillämpa efter eget bevåg."

Länk till hemsida för "boken".

https://www.teampro.se/

 

Andra länkar på hemsidan om gruppdynamik

Gruppresultat


Boken kan köpas av Bokus, Adlibris och Vulkan.