Tänk låsningar och lösningar

22.03.2016 21:12

En intressant ledarskaps bok som även kan användas som guide inom personlig utveckling. Huvudinriktningen är att fokusera på lösningar och positivt tänkande. Vissa områden som tas upp kan även användas i andra roller (exempelvis förälder rollen).

Många av exemplen är från arbetet med kända företag och idrottspersoner (Walt Disney, H&M, Stadium, Nick Faldo, Annika Sörenstam…..). Men det finns även en del exempel av lite mer personlig karaktär som är hämtade från Kjells familj.

I boken finns många smarta verktyg som man kan använda för att hitta vägar framåt från låsta tankebanor samt för att nå uppsatta mål.

Jag har från boken valt ut ett citat:

”Att göra samma sak dag efter dag och hoppas på ett annat resultat är definitionen på Pucko.”

Ett av avsnitten berör även Daniel Kahnemans beskrivning av system 1 och 2 (Från boken: Tänka snabbt och långsamt). Men här är syftet lite mer att använda kunskapen för att skapa positiva associationer.

Hela boken är uppdelad i tre huvuddelar som är Vill, Göra och Vara.

  • Vilket/vilka mål strävar du efter.
  • Vad vill du göra i ditt liv.
  • Vem vill du vara.

En del som åtminstone för många är svår är när man skall välja detaljnivå och när man skall vara mer övergripande. Boken har några bra tips och tankar om just detta.

I ett av de sista avsnitten beskrivs ett intressant sätt att använda våra ”värdeord” eller värderingar. Man tar en planerad aktivitet och testar den mot värdeorden. Orden beskrivs som delar av ett såll där aktiviteten ställs separat mot varje nivå. Det blir sedan bara aktiviteter kvar som klarar alla ”nivåerna” i sållet. Exemplet i boken kommer från ett golfteam där de hade valt ut fyra värdeord ”Glädje, Ärlighet, Hälsa och Ansvar”.

Boken kan jag mycket varmt rekommendera alla att läsa. Den är skriven av Kjell Enhager samt heter " Tänk låsningar och lösningar, personligt ledarskap".
Utgiven av Lava Förlag 2015, ISBN: 9789187769184.

Nedan redovisas författarens och förlagets beskrivning.

”Kjell Enhager är en av Sveriges mest framgångsrika coacher. I snart 30 års tid har han hjälpt många av världens främsta idrottsstjärnor, kulturpersonligheter och företagsledare till nya höjder i sin karriär.

Men vad är det som gör att vissa människor och vissa företag når så mycket längre än andra? Vad är framgångsreceptet?

I Kjell Enhagers metod ingår att fokusera på lösningar, inte på låsningar att uppmärksamma det man gör bra och inte fastna i negativa tankemönster genom att minnas de gånger när det gått dåligt.

Nu kommer supercoachens första egna faktabok en kombination av handlingsorienterad guidebok och inspirerande berättelse om människor han mött och livsval han ställts inför. I Tänk låsningar och lösningar delar Kjell generöst med sig av erfarenheter från arbetet med multinationella företag som Walt Disney, svenska framgångssagor som H&M och Stadium, golfproffs som Nick Faldo och Annika Sörenstam, kämpande team som damlaget IFK Göteborg samt möten med privatpersoner, företagsledare och chefer och inte minst av livet därhemma med hustrun Lotta och barnen.

Här finns stora doser humor och en genuin nyfikenhet på det mänskliga beteendet liksom i allt som Kjell gör!”

 

Boken kan köpas av Adlibris, Bokus, och CDON.