Sluta snacka skit

06.01.2018 17:38

För ovanlighetens skull har jag valt att köpa boken som ”ljudbok”. Oftast vill jag ha möjligheten att slå upp olika delar i efterhand, men delvis pga priset valde jag att testa ljudboksalternativet. Nu är ljudboksalternativet i sig inte nytt eftersom jag både använt det som alternativ vid språkinlärning och för annan typ av litteratur. Den stora fördelen är att man kan lyssna när man gör annat.

Boken är i första hand tänkt för chefer i privata mindre företag men kan även användas för andra ledarroller. Boken tar upp många delar av det som man behöver ha kunskaper om som chef. Man har i boken samma definition för chef och ledare som finns på hemsidan.

En del av boken handlar om gruppdynamik och ledarensroll i grupper. Här finns många tips med för att förbättra gruppresultat. En av de vanligaste sätten att beskriva de olika faserna i gruppers utveckling finns också med (Will Schutz FIRO-modell).

Från denna delen av boken valde jag citatet nedan ang arbetsklimat:

"Ett bra klimat är inget självändamål, det är en förutsättning för goda resultat."

Som jag tidigare nämnt har jag gjort en beteende kartläggning där kolleger fick göra bedömning av hur de uppfattade mig. Den kartläggningen gjordes med verktyget IDI (Interpersonal Dynamics Inventory) och i boken finns en hel del information om den modellen. IDI delar upp beteendetyperna i relator, motivator, producer och processor.

För att förklara hur organisationer fungerar och vad som krävs för att få den att fungera så används ledarskapståget flitigt som metafor. Metaforen fungerar ganska bra. Det framhålls att det är viktigt att ha klarlagt vision, mål, strategier, värdegrund och spelregler om man vill få alla i företaget att arbeta på samma håll.

Vikten av öppenhet, tydlighet, respekt och feedback poängteras. Under återkopplingsdelen tar man upp betydelsen av att använda jag-form när man ger feedback samt man förordar positiv förstärkning.

Det finns med avsnitt om motivation, protest, medarbetarsamtal, svåra samtal och konflikthantering samt vikten av personalmöte. Personalmöte är viktigt både för att få ihop gruppen men även för att undvika ryktesspridning. Motivationsdelen bygger på Herzbergs modellen för inre och yttre motivation.

I boken redovisas ett antal verkliga fall.

En intressant och mycket bra bok om ledarskap som jag kan rekommendera. Den är skriven av Rafael Pimenta & Mårten Sallander samt heter "Sluta snacka skit: våga provocera för bättre ledarskap".
Utgiven av Hoi Förlag AB 2017, ISBN 9789176979990.

Nedan redovisas förlagets beskrivning.

”Leder du en verksamhet och vill göra skillnad i stället för att bara snacka? Sluta snacka skit - våga provocera för bättre ledarskap är en handbok för dig som kan, vill och vågar. Boken avslöjar konsulternas praktiska tips, hur de själva tänker och gör. Följ råden och du kommer att upptäcka att du når resultat. Här ges kunskaper i vilka förutsättningar som krävs och hur du använder de verktyg som finns. Boken riktar sig framför allt till ledare inom företag, men är till stor nytta för alla som i någon form leder människor i en organisation.

Ledarskap blir ofta underhållning och tomtebloss istället för utveckling, anser författarna. Tomteblosset sprakar och lyser fint en stund, men brinner snabbt ut. Då kommer den här boken in - här finns konkreta tips på hur ett ledarskap verkligen kan bidra till företagets utveckling. Att bli både mer lönsamt och mer hållbart. Rafael Pimenta och Mårten Sallander anser nämligen att ledarskapet är en outnyttjad potential för just lönsamhet och hållbarhet.

Boken tar upp hur du som företagare eller beslutsfattare på ett strukturerat och medvetet sätt kan bygga en grund för ledarskapet i företaget eller på avdelningen. Den ger verktyg för hur man kan följa upp och utveckla ledarskapet allteftersom behoven förändras. Ledarskap är inga löst hängande tankegångar, filosofier eller idealiserade bilder av den store ledaren.

Med boken vill författarna visa att det går att bygga en ledarskapsgrund i vilken organisation eller vilket företag som helst, och att det inte är särskilt svårt. De introducerar ledarskapståget, en bild för att förenkla och beskriva ledarskapet visuellt. De ger tips på hur man använder olika verktyg, i vilken ordning och med rätt tajming. Det här är verktyg som vem som helst kan tillämpa i praktiken. Du ska bara våga och vilja!

Om författarna:

Rafael Pimenta och Mårten Sallander har genomfört uppdrag inom näringsliv och offentlig förvaltning i över 15 år. De arbetar med människor i allt från små till stora organisationer. Deras kunskaper och erfarenheter i ledarskap, chefskap, medarbetarskap och organiserande har en bred teoretisk och mångårig praktisk förankring. De ser sig som gränsgångare mellan det abstrakta och det praktiska. "Man skulle kunna kalla oss för framtidsförberedare." Tillsammans driver de företaget Reframe Consulting.”

 

Boken kan köpas av Adlibris och Bokus.