Positiv förstärkning

28.03.2016 11:58

När man arbetar med beteendeanalyser använder man begreppen positiv och negativ förstärkning. Negativ syftar i detta fall på att något tas bort dvs det betyder inte att det blir negativa konsekvenser. Positiv förstärkning betyder att något läggs till efter att man är klar. Både positiv och negativ förstärkning leder till en ökning av ett visst beteende.

Om man exempelvis arbetar med ett projekt och måste skriva en slutrapport så kan man skriva rapporten för att få beröm eller för att undvika kritik. I detta fall blir "för att få beröm" positiv förstärkning och "för att undvika kritik" negativ förstärkning.

Givetvis är slutrapport något man ska skriva för sin egen eller organisationens skull, mest för att reflektera över vad man kan förbättra till nästa gång samt om det finns behov av att göra mer.

Positiv förstärkning gör normalt att det blir roligt att arbeta och man vill gärna göra mer.

Negativ förstärkning gör att man arbetar på, för att undvika kritik och när man är klar slappnar man av. Direkt efteråt blir intresset för att göra mer normalt inte så stort.

Arbetar man med negativ förstärkning kan man inte få ut lika mycket av medarbetare som man kan få om man arbetar med positiv förstärkning.

Sett ur ett arbetsmiljöperspektiv och ett produktivitetsperspektiv är givetvis positiv förstärkning att föredra. En viss andel av negativ förstärkning är svår att undvika men huvudandelen bör vara positiv förstärkning.

Ursprunget till bilden ovan är hämtad från boken "Beteendeanalys i organisationer". Vill man läsa mer kan jag rekommendera den boken samt boken "OBM, Ledarskapets psykologi".

https://ledarskap.webnode.se/news/beteendeanalys-i-organisationer/

https://ledarskap.webnode.se/news/obm-ledarskapets-psykologi/