Peak

19.12.2017 06:42

Det var ett tag sedan det kom en bokrecension på hemsidan med det beror inte på att boken varit svårläst eller ointressant. Det handlar mer om att det varit svårt att prioritera läsprojektet pga annat som konkurrerat om tiden.

Boken var mycket intressant och den slår delvis "hål” på 10 000 timmars regeln och vikten av medfödd talang. Att tidig träning krävs för att bli bäst inom vissa områden gör att man kanske lite ångrar hur man prioriterat i den tidiga förälder åldern. En annan viktig faktor är motivation och utan den tappas oftast intresset i någon fas även om man är duktig på det man övar på. Att rätt handledning har mycket stor påverkan är egentligen kanske ingen överraskning. Har man någon som kan väcka intresse samt gör att det blir roligt och lustfyllt sporrar det en att komma vidare. Framförallt om personen samtidigt kan hjälpa till med bra tips.

Enligt författarna räcker det inte med 10 000 timmars övning för att bli bra/bäst på något. Detta eftersom man i praktiken kan öva på fel sätt i 10 000 tusen timmar och då inte åstadkomma någon större förbättring. Dvs det krävs någon form av handledd övning för att kunna komma vidare och det är en vanlig metod om man tittar på exempelvis elitidrottare. Oftast krävs också mer än 10 000 timmar om man ska bli bäst i värden.

Betydelsen av naturbegåvning har ofta förts fram som den viktigaste faktorn om man ska bli bäst. Ofta används Mozart som ett exempel men enligt författarna handlar det även i detta fall om många timmars övning och handledning sedan tidig ålder.

En faktor som också lyfts fram är användandet av mental representation som enligt författarna är en viktig del för att kunna bli bäst. Det är en metod som är vanlig inom idrottsområdet men kan användas inom betydligt fler områden.

Ett avsnitt i boken handlar om hur man kan utnyttja kunskaperna från boken i en utbildningssituation, för att förbättra resultatet för eleverna. Så för lärare är där mycket intressant material.

På vilket sätt är då boken intressant ur ett ledarskapsperspektiv? Om man vill utveckla sitt ledarskap eller utveckla sina medarbetare är där mycket man kan ta till sig från boken eftersom den handlar om "hur man blir bättre på nästan allt".

En intressant och mycket bra bok som jag kan rekommendera. Den är skriven av K Anders Ericsson & Robert Pool samt heter "Peak: vetenskapen om att bli bättre på nästan allt".
Utgiven av Volante 2017, ISBN: 9789188123725.

Nedan redovisas förlagets beskrivning.

"Naturbegåvningar? Tiotusentimmarsregeln? Finns inte, stämmer inte. Det är varken talang eller tid som skapar världsmästare eller genier.

Efter decennier av världsledande forskning om extraordinära utövare inom olika områden - idrottare, musiker, schackspelare, läkare, säljare - har mängder av författare och andra forskare hänvisat till den svenska, USA-baserade psykologiprofessorn K Anders Ericsson. Här berättar han själv om sina resultat i sin första populärvetenskapliga bok.

Peak är en upplyftande och inkluderande berättelse om vad alla människor kan uppnå och är kapabla till. Vi har alla gåvan som gör att vi - med rätt metod - kan nå vår topp, vår peak.

Om K. Anders Eriksson:

K Anders Ericsson är professor i psykologi vid Florida State University, USA. Han inledde sin forskning i Sverige vid Stockholms universitet med att studera problemlösning och minnesprocesser, innan han flyttade till USA där han inriktat sin forskning mot att studera extraordinära utövare. Han har blivit internationellt erkänd som ledande inom sitt fält. Det var till exempel Ericssons forskning som den bästsäljande författaren Malcolm Gladwell populariserade med "tiotusentimmarsregeln" i Outliers. I denna bok förklarar Ericsson vad som är rätt och fel med denna tolkning."

 

Boken kan köpas av CDON, Bokus och Adlibris.