Organisation

02.01.2016 15:15

Boken är en grundläggande lärobok i organisationsteori och används på högskolekurser. Men boken går mycket bra att läsa även om man inte läser den som en del av en högskolekurs. Den kan också användas om man vill hitta vidare och läsa mer fördjupat inom ett område (alla källhänvisningarna är med). Flera av de klassiska exemplen tas också upp i boken (Hawthorn, Taylor, Mayo, Weber...) men trots det känns innehållet modernt. Boken tar givetvis även upp mer moderna begrepp som Lean och forskning från exempelvis Kahneman.

Boken är uppdelad i tre huvudavsnitt som är "Människan", "Struktur" och "Styrning".
Kapitlen under avsnitten är
(Introduktion): Organisationssamhället.
(Människan)
: Arbete, Personal, Identitet, Kultur & Arbetslivet.
(Struktur): Design, Fabriken, Teknologi, Föränderlighet & Byråkrati.
(Styrning): Strategi, Beslut, Ledarskap & Makt.
(Avslutning): Organisationsspråk

I kapitlet strategi ägnas även intressenter och hantering av intressenter en del utrymme.

I kapitlet personal analyseras problemen med igenkänningsprocessen (homosocial reproduktion).

Boken är mycket omfattande så det var svårt att hitta ett citat men det blev från avsnittet "Makt".

"När det gäller protest, slutligen, så är det enligt Hirschman de som gör sin röst hörd som är de som bryr sig om organisationen. De ser sig manade att ta tag i saker som är fel. Men det är också dessa som organisationer har svårt för och som därmed ofta motarbetas: de stör ju den rådande ordningen genom att hota såväl individuella karriärer som etablerade tillvägagångssätt."

Boken kan jag varmt rekommendera och den är skriven av Johan Alvehus & Tommy Jenssen samt heter Organisation".
Utgiven av Studentlitteratur 2015, ISBN: 9789144086040.

Nedan redovisas författarens och förlagets beskrivning.

”Organisation är en grundläggande lärobok i organisationsteori. Boken behandlar centrala områden inom organisationsteorin, bland annat arbete, personal, design, teknologi, makt, kultur, identitet och ledarskap. Ämnet ramas in och presenteras i tre delar - Människan, Struktur och Styrning - med begreppet effektivitet som genomgående tema. Boken har tre övergripande syften:

  1. Att presentera organisationsteorins fundament: Centrala teorier introduceras med tydlig samtidsrelevans och koppling till erfarenheten av att arbeta i organisationer.
  2. Att problematisera organisationsteorins gränsdragningar: Betydelsen av ett utvidgat synsätt på organisatoriska sammanhang och organisationers ansvar förs fram.
  3. Att vaccinera läsaren mot popmanagement: Ger läsaren möjlighet att på goda grunder säga emot de halvtomma påståenden som ofta torgförs kring hur organisationer bör fungera.

Organisation riktar sig till studenter på introducerande kurser i organisationsteori, ledning, styrning och management. Boken är lämplig för alla samhällsvetare som vill lära sig grunderna inom området.”

 

Boken kan köpas av CDON, Adlibris och Bokus.