Myten om moroten

04.04.2015 21:02

Jag har emellanåt roliga och intressanta diskussioner med min bror om ledarskap. Han har tidigare arbetat som chef under en längre period och gått ett antal ledarskapsutbildningar. Han rekommenderade att läsa en lite annorlunda bok om ledarskap och motivation. Boken heter ”Myten om moroten” och är skriven av Stefan Boëthius & Martin Ehdin. Jag köpte boken och hade en trevlig samt intressant liten lässtund. Upplägget på boken är annorlunda men ändå enkelt och mycket läsvärt. Jag kan rekommendera alla som arbetar som ledare att läsa boken. Nedan har jag tagit ut ett tänkvärt citat.

”En chef kan inte motivera andra. Däremot kan han vara väldigt framgångsrik när det gäller att demotivera.”

Det som man syftar på är att man som chef måste fokusera på att få bort saker som motverkar den inre motivationen.

https://image.bokus.com/images2/9789170921599_200_myten-om-moroten-en-ny-syn-pa-ledarskap-och-motivation

Nedan redovisas förlagets beskrivning.

""Det var en gång ett företag som sökte en ny VD." Så börjar Myten om moroten. Den person som får VD-posten har en ny, fräsch syn på ledarskap - och inte minst på motivation. Hans något förvånande budskap är att han inte tänker motivera sina medarbetare. Däremot vill han skapa förutsättningar för att de ska hitta sin egen, inre motivation. Han talar också om vilka förväntningar han har på personalen och vilka förväntningar den kan ha på honom.
Boken är uppbyggd kring mötet mellan den nye chefen och personalen. Och det blir en kommunikation i båda riktningarna. De anställda luftar sina tvivel och får handfasta svar på sina frågor. Företagets VD förmedlar författarnas syn på mening och motivation i arbetet - något som gagnar såväl effektivitet som livsglädje."