Gruppsykologi, om grupper, organisationer och ledarskap

05.06.2016 21:04

Gruppdynamik och grupputveckling är i många organisationer en mycket viktig del. Men trots att det är en viktig del är ofta medarbetare och ledare dåligt insatta i området. Denna bok går in på djupet och redovisar teorier inom ett brett område med utgångspunkt från gruppsykologi. Boken är anpassad för högskolestudier men är mycket intressant att läsa även om man inte går en specifik kurs.

Anknytningsteorier är en av delarna i boken och den delen är lite ovanlig att man möter i ledarskapsböcker. Själva teorierna skulle alla föräldrar fått lära sig mer av, men även som ledare kan det vara bra att känna till effekter kopplat till mindre bra uppväxtsituation.

En viktig del i boken är förståelsen för att vår inre bild är en förvanskning av verkligheten. Förståelsen för att man har en egen inre bild kan ge perspektiv på bilden men även öka förståelsen för andra människor.

Som titeln visar så handlar en stor del av boken om olika teorier kring grupper, gruppdynamik och grupputveckling. Både FIRO-modellen och Wheelands-modell redovisas ganska ingående. Boken tar också upp problem som kan uppstå kopplat till grupper samt hur antalet medlemmar påverkar dynamiken. Grupproblemen kan vi ibland se på nyheterna där det handlar om brott som är kopplat till grupptryck, men samma dynamik påverkar alla grupper.

I slutet på boken redovisas teorier kring olika organisationsformer och ledarskaps modeller. Under ledarskapsmodeller finns de stora namnen med bland annat scientific management (Tayler), human relations (Mayo & Lewin) och situationsanpassat ledarskap (Hersey & Blanchard) mm. I beskrivningarna av ledarskapsmodeller ägnas en ganska stor uppmärksamhet på formell organisation och informell organisation. De flesta organisationer har inte enbart en formell organisation. Det är ganska vanligt att en informell struktur eller kultur har en stor påverkan på vad som sker.

Boken är uppdelad i fem huvudavsnitt

  • Gruppteorier och metaforer
  • Från "jag" till "vi"
  • Grupprocesser - om dynamiken i gränslandet mellan inre värd och yttre verklighet
  • Att arbeta i grupp, projekt eller team - en glädje eller en plåga
  • Organisation och ledarskap

Från kapitlet gruppsykologiska dimensioner har jag valt ut citat:

"Visst kan det finnas personer som är "besvärliga", men huvudregeln är nog att människor blir besvärliga när arbetsvillkoren är otillfredsställande".

Framförallt är jag övertygad om att det åtminstone är bra att ha ovanstående utgångspunkt om man har för avsikt att försöka vända en negativ situation.

Författaren varnar i slutet på boken läsarna från att använda psykologiska teorier i praktiken. Teorin skall användas varsamt och absolut inte för att manipulera människor.

Boken kan jag varmt rekommendera till alla som är intresserade av grupputveckling och ledarskap. Den är skriven av Lars Svedberg samt heter "Gruppsykologi - Om grupper, organisationer och ledarskap". Utgiven av Studentlitteratur 2012.

Nedan redovisas författarens och förlagets beskrivning.

"Grupper lever i människan och människan lever i grupper. Inom såväl offentliga som privata organisationer har vi i vår tid en stark (och ibland överoptimistisk) tro på ”gruppen” och dess möjligheter. Här ska viktiga beslut fattas och ett kvalificerat arbete utföras utifrån idén om den samlade kompetensens kraft och potential. För att detta ska vara möjligt räcker det inte med vackra ord och god vilja.

I denna bok ges en systematisk genomgång av olika teoribildningar inom gruppsykologi och ledarskapsteori. Författaren flätar samman aktuell kunskap från psykologi, pedagogik, ledarskaps- och organisationsteori i en diskussion kring de möjligheter och dilemman som grupper, organisationer och deras ledare ställs inför. Den professionella och sociala kompetens som är nödvändig i moderna organisationer behandlas utförligt.

Denna femte upplaga har förutom en omfattande bearbetning och uppdatering även kompletterats med nyare material.

Boken vänder sig till alla som söker en nyanserad förståelse av gruppers dynamik, ledarskap och organisationsfrågor. Den skiljer sig från annan socialpsykologisk litteratur genom att den behandlar hur gruppers dynamik, organisationers struktur och kultur samt ledarskapets villkor och utövande är relaterade till varandra."

Boken finns också i en nyare utgåva från 2016.

ISBN: 9789144111261

 

Andra länkar på hemsidan om gruppdynamik

Gruppresultat

 

Boken kan köpas av CDON, Adlibris och Bokus.