Gruppresultat

23.06.2016 20:23

Att omge sig av ja sägare och personer som har likartad bakgrund samt erfarenhet kan avsevärt försämra gruppresultat. Att det är så är ganska känt men samtidig ändå mycket vanligt. Det känns alltid bra när man hela tiden får positiv återkoppling på allt man uttrycker och gör men vad ger det för utveckling? För att skapa utveckling måste man ifrågasätta. Skapar man ett klimat där man inte vågar eller får uttrycka kritik är man inne på en farlig väg. För att dra nytta av att det är en grupp måste det vara ett öppet och tillåtande samtalsklimat.

Det är också viktigt att de som är med i en grupp har något unikt att bidra med, dvs varje medlem ska kunna bidra med något som ingen av de andra kan. Samtidigt påverkar gruppen storlek resultatet, en för stor grupp ger sämre resultat och det är en av anledningarna till att man inte ska ha med medlemmar med samma kompetens. (Det finns givetvis grupper där man kompetensmässigt överlappar varandra mycket, men det är fortfarande bra om medlemmarna har delar som de unikt kan bidra med.)

Arbetar man länge i samma grupp blir man mer likriktad och får mer samma sätt att se på saker. Den typen av grupptänkande kan göra att man inte utvecklas. Ett sätt att lösa det på är att ändra på gruppsammansättningen, men samtidig skall man ha i bakhuvudet att det tar tid att skapa en fungerande grupp. Dvs att slå sönder grupper ofta kan skapa dålig produktivitet, utmaningen ligger i att skapa utveckling och samtidigt ha hög produktivitet.

När man är en grupp som har flera olika områden som man måste styra för att nå ett mål, är det viktigt att den som har kompetensen inom området också är den som får bollen. Det innebär att det måste finnas tydliga roller och ju större grupp ju mer tydligt måste det vara. Använder man resurser fel så kan man helt missa målet. Inget grupp är starkare än den svagaste länken. Det innebär givetvis också att man ska ha så kompetenta medarbetare som möjligt inom alla områden.

I de flesta grupper finns det överlappande kompetenser och olika prioriteringsområde för de olika medlemmarna. Det gör att det kommer att uppstå konflikter och det är viktigt att man som grupp klarar av att hantera den typen av problem. Konflikter löser man bäst om man låter de inblandade sakligt förklara vad och varför man tycker som man tycker. Ofta kan man på det sättet få en samsyn eftersom det ibland enbart handlar om att se problem från flera vinklar. Överkörningsmodeller ger inte ett bra resultat eftersom det påverkar motivation negativt. En viktig faktor i all konflikthantering är att man tar tag i problemen innan de börjar växa.

I två av de senaste projekten jag arbetat med kom det in två nya mycket kompetenta medlemmar. De hade många "nya" bra idéer och det är en sak man måste vara öppen för. Genom att lyssna på motivet till deras sätt att se på frågeställningen kan man justera eller helt komma att ompröva gamla inställningar. Utveckling sker bara om man kan ifrågasätta sin tidigare inställning och utan utveckling kommer man att bli "omkörd".

 

Se även

Att leda effektiva team

Gruppsykologi om grupper, organisationer och ledarskap

To team or not to team