Från ord till handling

18.07.2019 08:22

Boken handlar om hur man kan använda OBM (organizational behavior management) för att genomföra förändringsarbete. Modellen bygger på att man bryter ner förändringen till konkreta beteende som man vill förändra. I boken finns flera exempel från författarens erfarenheter.

Även om författaren hänvisar till andra mer grundläggande böcker om OBM så finns en hel del av grunderna med i bokens inledning. Exempelvis så finns det med beskrivningar om positiv och negativ förstärkning samt positiv och negativ försvagning. Det finns även en hel del information om shaping, ABC-modellen och  NAP -modellen.

Jag har valt ut ett citat från avsnitt "En teori som förklarar mänskligt beteende":

"Vi utför ett beteende för att vi har lärt oss att det för oss närmare något vi önskar, alternativt att det tar oss längre bort från något vi vill undvika."

I avsnittet om att förbereda organisationen på förändringar finns referenser till "Kotters förändringsmodell". Nedan är viktiga punkter i det arbetet.

  • förståelse för behov av förändring
  • tydligt definiera projektgrupp
  • förtydliga syfte med förändringen
  • förankra förändringen

I avsnittet om mål finns även med modellen SMARTa mål.

SMART-mål är

  • Specifika
  • Mätbart
  • Accepterade
  • Realistiska
  • Tidsatta

Ett bra ledarskap är givetvis alltid viktigt men framförallt vid förändringsarbete. Med ett mindre bra ledarskap blir det med stor sannolikhet inget bra resultat och det finns en extra stor risk för arbetsmiljöproblem. Till dessa frågor finns det med en hel del tips och en stor viktig del i det är feedback. När det gäller feedback rekommenderas korta återkommande 1-till-1-samtal med principen 4:1 eller 6:1 dvs fokus på positiv återkoppling.

I slutet av boken poängteras vikten av att följa upp och förstärka arbetet efter att själva startfasen är avklarad. Det är lätt att man återgår till gamla vanor om ingen följer upp.

En intressant och bra bok om OBM och förändringsledning som jag varmt kan rekommendera. Den är skriven av Martin Carlström samt heter "Från ord till handling: framgångsrikt förändringsarbete med OBM".
Utgiven av Studentlitteratur AB 2018, ISBN 9789144119571.

Nedan redovisas förlagets beskrivning.

Lyckade förändringsprojekt engagerar chefer och medarbetare att förändra beteenden. Nyckeln till framgång ligger i att skapa delaktighet och motivation för beteendeförändringar. Mindre väl genomförda förändringsprojekt leder inte bara till uteblivna resultat utan riskerar att ge upphov till ohälsa, i form av stress och frustration.

OBM (organizational behavior management) är en metod som utgår från psykologisk vetenskap kring motivation och beteende, och som handlar om att systematiskt genomföra förändringar i organisationer. Boken introducerar läsaren för OBM och inlärningspsykologi, som är den bakomliggande, vetenskapliga psykologiska teorin. På ett metodiskt sätt presenteras hur förändringsarbetet kan ledas från vision till långsiktigt hållbara resultat. Konkreta beteenden står i fokus från ledning till operativ nivå.

Från ord till handling vänder sig till personer i organisationer som förväntas leda förändringsarbeten, stora som små:

  • chefer som vill införa nya arbetssätt i sina team
  • företagsledningar som står inför omorganiseringar
  • externa eller interna konsulter som leder projekt kring utveckling av organisationskultur
  • HR-personal som vill arbeta med förbättringar av arbetsmiljön
  • studenter inom områden som PA, management och organisationspsykologi.”

 

Länkar till mer om OBM

Positiv-forstarkning

Obm i komplexa system

Beteendeanalys i organisationer

Obm ledarskapets psykologi

 

Boken kan köpas av Adl  ibris och Bokus.