En liten bok om mål
När det gäller mål är det några punkter som jag tycker är extra viktiga att tänka på:
- Det är bra att ha mål både på kort och lång sikt. Men målen som är på längre sikt bör man ha delmål på. Blir det enbart mål som ligger i en avlägsen framtid riskerar det att bli mål som man inte arbetar efter.
- Det ska inte vara för många mål eftersom det är stor risk att vissa då "försvinner" i mängden.
- Att det är svårt att nå ett mål är bra, men mål får inte vara orealistiska för då tappar de sitt värde.
- Att bryta ner övergripande mål till specifika mål för en arbetsgrupp/individ är ibland helt nödvändigt för att de ska bli genomförda. Har man mål som är svåra att tolka och förstå är det stor riska att de inte uppnås.
- Det är viktigt att mål är gemensamma så att det inte blir individuella mål som tar över.
Mina mål för juni har varit ambitiösa på några områden och de flesta har uppnåtts. Målet när det gäller lärandet inom detta området har varit lite lägre, mest för att det inte skulle vara orealistiskt med hänsyn till alla andra mål. Förutom att det är en hel del mål på arbetet som ska nås innan man går på semester så finns det även en del privata mål. Juni är en månad som är viktig om man som jag exempelvis har en trädgård med en hel del "produktion" av kryddor, bär och grönsaker. Då är det ett viktigt delmål att se till växterna trivs och överlever samt att det som produceras plockas in. (Jordgubbarna var helt underbara......)
(Rhododendron bild från trädgården)
Att ha mål både för resultat, prestation, lärande och process är viktigt och i boken får man bra tips om när det kan vara lämpligt att använda vilken typ av mål. Boken tar också upp viktiga fallgropar när det gäller målarbete och tipsen där är bra att ha med sig.
Jag har valt ut ett citat om motivation från avsnitt ”Vad är egentligen ett mål?”:
”Motivation är den drivkraften som styr vad vi gör, med vilken intensitet vi gör det och hur länge vi gör det.”
Mål och motivation har en stark sammankoppling. Det gör att det är viktigt att ha mål som inte hämmar eller motverkar motivation. Det finns med korta och mycket bra beskrivningar om vad som är förutsättningar för motivation.
En kompakt och mycket bra bok som jag kan rekommendera om mål i arbetslivet. Den är skriven av Stefan Söderfjäll & Christopher Svensson samt heter "En liten bok om mål".
Utgiven av Natur & Kultur 2017, ISBN: 9789127819054.
Nedan redovisas förlagets beskrivning.
"Många upplever att uppsatta mål i arbetet är svåra att begripa, inte följs upp, inte känns relevanta eller meningsfulla, är för många och motsäger varandra eller att de rentav inte existerar överhuvudtaget. Samtidigt visar forskning om mål i arbetslivet att målarbete är ett effektivt sätt att motivera och engagera, främja trivsel, minska stress och påverka prestationer positivt.
Den här boken är en länk mellan forskning och arbetsliv som hjälper läsaren att:
- förstå vad mål och målsättningsarbete är
- särskilja olika typer av mål och när de lämpar sig
- förstå skillnaden mellan individuella och gemensamma mål
- förstå motivationsmekanismerna bakom effektiva mål
- undvika olika fallgropar i målarbetet
- tillämpa ett väl fungerande målarbete."
Boken kan köpas av Bokus, Adlibris. och CDON.