Effektfull

26.12.2017 10:54

Innehållet bygger på inspelningar av över 500 chefers vardag i 3000 filmer. Filmerna har sedan analyserat i flera steg av flera olika personer. Ofta har filmerna sedan använts för att ta fram nya sätt att agera för att förbättra chefens ledarskap.

Boken är indelad i fyra huvuddelar där delarna är

  • Vägen till effektfull
  • Inre ledarskap
  • Yttre ledarskap
  • Effektfullt ledarskap

Att vara effektiv behöver inte betyda att man är effektfull dvs man kan effektivt utföra en arbetsuppgift men få ut en liten effekt av det man gör. Man kan kanske göra på ett annat sätt och då få ut mer av tiden. Ett exempel kan vara att man behöver utveckla sina kunskaper för att kunna göra på ett annat sätt. I dagens stressade verklighet kan det vara en bekväm lösning att göra som "vanligt" även om man är medveten om att en förändring på sikt skulle kunna ge mycket tillbaka. Detta gäller även ledarskap, för att få ut mer av sitt ledarskap måste man tänka på att öka effekten av sin tid.

I "inre ledarskapet" resoneras mycket om att en förändring alltid börjar genom att ändra sitt eget beteende. Vill man förändra måste man börja med att förstå att ens egen bild och sätt att se på en sak kan vara fel. Som individ är det lätt att bli "lurad" och tror man inte på det kan Kahneman vara en ögonöppnare.
I denna delen av boken har jag valt ut ett citat:

"De som planerar längre innan de gör något når sällan sina mål medan de som planerar och utför i kortare cykler får större effekt av insatserna."

Citatet ovan kommer från ett avsnitt där PDCA och agilt arbetssätt resoneras kring när det gäller den egna utvecklingen.

I "yttre ledarskapet" finns resonemang med om att organisera verksamheter i "tänkare" och "utförare" något som författaren är mycket tveksam till. I denna delen valde jag citat:

"Ingen människa får någonsin tänka ut vad den andra ska göra utan att själv ha varit med och provat ut det och bevisat att det fungerar i praktiken."

Som ledare är det viktigt att fokusera på att tydliggöra vad som skall göras och sedan följa upp och utvärdera arbetet. I utvärderingen skall alltid ingå en återkoppling. Arbetar man på det sättet kommer man att förbättra arbetssituationen avsevärt.

Författaren är också inne på att veckoplaneringen är en mycket viktig del och att det då är viktigt att ha plats för oplanerade saker. Den oplanerade delen kan behöva vara 10-65% av tiden. Det är också viktigt att planera in tid för administration, ledarskap, samordning samt tid för planering och reflektion.

Det finns ett avsnitt som kallats "det omvända ledarskapet" där man som ledare inte tror att man leder för att man är den som kan allt. Det handlar om att acceptera att medarbetarna är de viktigaste kugghjulen samt att det är de som ska ha och har den kunskapen som krävs för att utföra arbetet. Som ledare är det då viktigt att ha stora kunskaper om vad medarbetarna kan, och för att nå dit är det viktigt med uppföljning.

Sista delen av boken handlar om hur man kan förändra sitt ledarskap för att bli effektfull. Det är som oftast bäst att förändra i små steg om man vill nå resultat. En rekommendation är också att filma sig själv för att kunna få en bild av sitt eget beteende.

En mycket intressant och bra bok om ledarskap som jag varmt kan rekommendera. Den är skriven av Simon Elvnäs samt heter "Effektfull: detaljerade studier av ledarskap - så ökar du effekten av din tid".
Utgiven av Volante 2017, ISBN 9789188123978.

Nedan redovisas förlagets beskrivning.

"En kolibri gör 80 vingslag per sekund, en svala gör bara fem. Så vem är bäst på att flyga? Den som flaxar mest eller den som får ut störst effekt av varje vingslag?

Simon Elvnäs har i en världsunik forskningsstudie filmat hundratals ledare och kartlagt deras beteenden. Slutsatsen är att chefer inte gör vad de ska göra, vad de vill göra, eller ens vad de tror att de gör. Den här boken presenterar en ny modell för ett effektfullt ledarskap baserad på verksamhetens, medarbetarnas och ledarens faktiska behov. Ett medvetet ledarskap där ledaren i stället för att göra mer av allt, gör mindre men rätt.

Ur boken: "Som ledare styr du över vad som händer under 35 procent av din arbetstid. 65 procent av tiden är det händelserna som styr dig. Vi har räknat. På engelska finns begreppen effective och efficient. I Sverige använder vi bara ordet effektiv. I den här boken introducerar jag begreppet effektfull. Effektiv handlar om att få saker gjorda. Effektfull handlar om att göra saker på rätt sätt. När effektivitet dominerar över effektfullhet blir det många snabba möten och ledaren dränks av följdfrågor och missförstånd. Målet med den här boken är att bryta ned och illustrera vad som gör en ledare effektfull. Ledarskap är påverkan, men långt ifrån alla ledare påverkar som de önskar eller borde."

Simon Elvnäs är forskare vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. På plats inne i verksamheter har han och hans forskningsgrupp filmat över fem hundra ledare, vilket innebär tusentals filmer och observationer från ett tiotal branscher bevis på vad ledare egentligen gör när de utövar ledarskap."

 

Bra länk om boken

https://chef.se/bli-effektfull-istallet-bara-effektiv/

 

Boken kan köpas av Adlibris, CDON och Bokus.