Den Goda Organisationen

29.07.2018 11:00

Den goda organisationen gavs ut på engelska redan 1994 men är fortfarande en läsvärd bok. Författaren Will Schutz är är mest känd för sin FIRO-modell (Fundamental Interpersonal Relations Orientation) och för sitt intresse för interaktion mellan människor. Boken bygger på Schutz modell som han kallade "The Human element".

Grunden i modellen är

  • sanning (ärlighet)
  • egna val (du väljer själv)
  • enkelhet (enkla lösningar)
  • gränslöshet (du kan om du vill)
  • helhetssyn (tankar, beteende, känslor och kopp)
  • fullföljande (effektivitet och glädje ökar om man fullföljer och avslutar)
  • dimensioner (hur människor fungerar "tillhöra, kontroll och öppenhet")
  • självaktning

Första delen av boken handlar mycket om att lära känna sig själv och att uppskatta sina styrkor och svagheter. I denna delen introduceras Human elements-teorins periodiska system (uppdelat i tillhöra, kontroll, öppenhet, betydelse, kompetens, sympati).

Från denna delen av boken har jag valt ut ett citat:

"De människor som är mest kvalificerade och som påverkas mest av ett beslut fattar de bästa besluten, och dessa beslut förverkligas snabbt och med minsta möjliga motstånd."

Andra delen handlar om grupputveckling (samarbete och rollkompabilitet), kreativitet, beslutsprocesser och ledarskap. Här återkommer Human elements-teorins periodiska system som en modell för att beskriva hur man skapar produktiva grupper och utveckling. Här finns även med en beslutsmodell som kallats "concordance", beslutsmodellen bygger på att alla har lika stor påverkansmöjlighet.

I denna delen av boken har jag valt ut ett citat:

"Det paradoxala är att när ledare använder mer demokratiska metoder och ökar produktiviteten, tycker deras överordnade ofta att de har dålig ledarskapsförmåga eftersom de inte passar in i den "starke ledarens" modell och inte framstår som beslutsamma."

I hela boken exemplifieras resonemangen utifrån verkliga fall som Schutz stött på. Exemplen gör modellen enklare att förstå.

En intressant och bra bok om ledarskap och gruppdynamik som jag kan rekommendera. Den är skriven av Will Schutz samt heter "Den Goda Organisationen: The Human Element : En modell för utveckling av människor, grupper och organisationer".
Utgiven av Natur och kultur 1997, ISBN 9789127056831.

Nedan redovisas förlagets beskrivning.

”Den amerikanske psykologen Will Schutz visar att alla försök att förändra organisationer och företag är dömda att misslyckas om inte varje enskild individ är verkligt engagerad. Hans utvecklingsmodell - The Human Element - som även innehåller praktiska övningar syftar till att förbättra organisationers effektivitet."

 

Bra länk om boken

https://www.thesweden.se/the-human-element/den-goda-organisationen/

 

Boken kan köpas av Adl   ibris, CDON och Bokus.