Deming 94/6

22.11.2015 19:40

När man analyserar problem som uppstått är det ofta bakomliggande orsaker som orsakat problemen. Det är vanligare att det är system som är orsaken än att det är personer. Tyvärr är det inte helt ovanligt att man letar efter syndabockar i stället för systemfel. Om man har det förhållningssättet blir det vanligt att man försöker dölja problem som uppstår i stället för att problem lyfts upp till ytan. Risken är också stor att man försöker skylla på andra om problem synliggörs. Detta arbetssätt gör att man inte får den utvecklingen som behövs.

Människor försöker normalt sätt göra sitt bästa men de måste ges rätt förutsättningar för att lyckas. Det är alltid bättre att se problem som en utmaning än att se det som en svårighet.

Det finns forskning som Dr. W. Edwards Deming gjort och den summerade han i sin 94/6 regel. Den betyder att 94% av problemen härstammar från systemfel samt endast 6% härstammar från människor. Det gör att man inte kan lösa mer än 6% av problemen om man inte letar efter systemfel.