Beteendeanalys steg för steg

20.12.2018 09:24

Grunden i OBM är beteendeanalys och av den anledningen valde jag att läsa denna bok. Boken är inte en ledarskapsbok utan syftar till att ge grunden till KBT (Kognitiv beteendeterapi). För en ledare/chef som inte är intresserade av OBM kan boken ändå vara av intresse eftersom KBT är en ganska vanlig behandlingsform när det handlar om psykologiska problem. Någon gång under karriären kan man mycket väl komma att stöta på någon som behandlas med KBT.

Beteendeanalys syftar till att ge en bild av vad det är som gör att man "gör som man gör". Det spelar som jag ser det inte så stor roll vad det är för beteende man vill analysera, metoden är användbar till mycket.

När man gör en beteendeanalys tittar man på tre delar och det är

  • aktiverare, yttre omständigheter som föregår ett beteende
  • beteende, aktivitet som görs i situationen
  • konsekvens (consequences), nya omständigheter som följer på beteendet

Som konsekvenser kommer positiv och negativ förstärkning samt positiv och negativ försvagning in som viktiga del av förklaringen till beteende. Dessa delarna är är bra beskrivna i boken.

Del två i boken handlar om hur man gör en beteendeanalys och där används en femstegsmodell.

  1. Formulera problem
  2. Samla in data
  3. Gör funktionella analyser
  4. Välja målsättning och åtgärder
  5. Kartlägga resurser och hinder

I del tre handlar det om att titta på olika typer av exempel där man använder femstegsmodellen och sist avslutas med ett övningsexempel.

En intressant och bra bok om beteendeanalys som jag varmt kan rekommendera. Den är skriven av Steven Linton, Sofia Bergbom, Ida Flink samt heter "Beteendeanalys steg för steg".
Utgiven av Natur och kultur 2013, ISBN 978912713214-6.

Nedan redovisas förlagets beskrivning.

”Beteendeanalys är en grundläggande metod för utredning och bedömning inom KBT. Den skapar både förståelse för klientens problem och ger ett gott underlag för att välja lämpliga behandlingsåtgärder.
Det här är den första svenska boken som steg för steg går igenom hur man gör en beteendeanalys. Boken består av tre delar:
Del I Beteende och inlärning förklarar vad som avses med beteende, varför det är centralt inom KBT och går igenom grundläggande inlärningsteori med fokus på respondent och operant inlärning.
Del II Beteendeanalysens fem steg beskriver hur du konkret bär dig åt för att göra en beteendeanalys:

  • Steg 1: Formulera problem
  • Steg 2: Samla in data
  • Steg 3: Gör funktionella analyser
  • Steg 4: Välj målsättning och åtgärder
  • Steg 5: Kartlägg resurser och hinder

Del III Beteendeanalys i praktiken visar hur beteendeanalyser kan se ut vid olika problem och du får möjlighet att öva på ett fiktivt fall. Avslutningsvis ger författarna tips på hur man kan lyckas göra bra beteendeanalyser i den kliniska vardagen.
Boken är lämplig på psykoterapiutbildningar både på högskolenivå och kortare kurser samt för professionella som arbetar med KBT.”

 

Boken kan köpas av Adlibris och B okus.