ADKAR

22.10.2016 10:01

Adkar är en modell för förändringsledning och modellen är utvecklad av Prosci. Den kan i princip användas för all typ av förändringsarbete och enkelheten i modellen är dess största styrka. Även om modellen i sig är enkel är det inte enkelt att genomföra förändringsarbetet i praktiken. En del som återkommer är "vad får jag ut av det" och kan man inte svara på den frågan blir förändringsarbete svårt. Man måste också passera alla stegen i modellen för att nå i mål med sitt förändringsarbete.

När jag läste boken drogs mina tankar direkt till en av de förändringar som jag själv gjorde tidigt i mitt yrkesliv. Jag kom fram till att min utbildning var på för låg nivå för att jag skull kunna få de arbete som jag ville. Första delen i modellen är att bli medveten om ett förändringsbehov. När jag nu förstod att jag behövde en högre utbildning fick jag också en önskan om att förändra situationen vilket är steg två i modellen. I mitt fall kom jag också i mål och hade då passerat de tre sista stegen.

Sista steget är lätt att glömma, man måste arbeta med att förstärka förändringen så att den får fäste. Det är lätt att falla tillbaka till gamla vanor. Många förändringar tar lång tid att genomföra och håller man inte ut genom hela resan är risken stor för att förändringen misslyckas.

Det finns många andra förändringsarbete som jag deltagit i där jag kan se styrkan i att använda modellen. Och det bör inte vara några problem att använda förändringsledningsmodellen tillsammans med andra ledarskapsmodeller som finns med på hemsidan.

Adkar stegen är:

A = Awareness, medveten om behov av förändring

D = Desire, vilja att förändras

K = Knowledge, kunskap om hur man ändrar

A = Ability, förmågan att göra enligt den nya kunskapen

R = Reinforcement, förstärkning av förändringen

Från avsnitt ”Creating desire” (skapa vilja att förändras) har jag valt ut ett citat:

”Adopting a ”resistance management” focus can take a business leader down a trail of reactive management actions that often turn into firefighting and damage control.”

Fritt översatt

Att välja ett motståndsfokuserat ledarskap kan ta en företagsledare på ett spår av reaktiva ledarskapsåtgärder som ofta förvandlas till brandbekämpning och skadekontroll.

Vid alla förändringar kommer det att finnas motstånd och det är viktigt att vara medveten om det, samt att hantera det. Att fokusera att bekämpa motstånd är inte ett första val utan man bör snarare fokusera på de frågor som finns. Att tänka i termer vad får underchefen eller medarbetaren ut av förändringen, kan ge bra öppningar.

Jag kan mycket varmt rekommendera ledare att läsa boken "ADKAR: A Model for Change in Business, Government and our Community" av Jeffrey M. Hiatt.
Utgiven av Prosci 2006, ISBN: 9781930885509.

Länk till hemsidan för boken.

https://www.prosci.com/adkar-a-model-for-change.html

Mer om länkar om förändringsledning på hemsidan.

Förändringsarbete

Köp boken

Adlibris